Články se štítkem: nákup potravin

Poznejte svého farmáře na 13 statcích

05.06.2015 | Příležitost poznat farmáře v okolí budou mít i letos lidé, kteří navštíví zemědělská hospodářství zapojená do projektu Ministerstva zemědělství „Poznej svého farmáře“. První hospodářství, Zámecké sady v Chrámcích v Ústeckém kraji, mohli lidé navštívit již 30. května.

Příjemné paštikové překvapení

29.05.2015 | Někdo je konzumuje denně jako tradiční, rychlou a levnou svačinu, u jiných byste je ve spíži hledali marně. Játrové paštiky jsou klasikou, kterou najdete v supermarketu i v nejzapadlejším vesnickém obchůdku. Pokud vás zajímá, která z játrovek si zaslouží pozornost, začtěte se do dalšího dílu Našeho testování.

Startuje sezona českých jahod

28.05.2015 | Sezonu drobného ovoce každoročně zahajuje sklizeň prvních českých jahod. Na jejich sběr pak navazují maliny a ostružiny. Oblíbenost sladkých plodů není překvapivá, jen v obchodech Tesco se za loňský rok prodalo přes 250 tun českých jahod.

Kontroly farmářských trhů v Praze odhalily nedostatky

27.05.2015 | Stále více lidí přivádí snaha zakoupit si čerstvé potraviny na oblíbených farmářských trzích přímo z farem či od malovýrobců. Pravidelné kontroly Státní veterinární správy přispívají nejen k naplnění tohoto cíle, ale pomáhají také chránit spotřebitele.

Denně pohárek vína pro zdraví

20.05.2015 | Ač jsou Češi jako národ tradičně spojováni spíše s pivem, dopřávají si rok od roku více i víno. A se vzrůstající oblibou tohoto moku roste i zájem o informace. Zejména o odrůdách a druzích vín, o jejich kvalitě, účincích na lidské zdraví, ale také třeba o vinařských regionech a konkrétních vinařích.

Nenápadná zrnka tisíce chutí

08.05.2015 | Není škoda vařit pořád dokola jeden druh rýže, když jich existuje tolik? Liší se jak svým tvarem, tak vlastnostmi při vaření a úpravě pokrmů. Zatímco při přípravě suši nebo jídel čínské kuchyně oceníme rýži lepivou, při vaření rizota hledáme jemnost a pevnost zároveň. Jak se v bohatém světě rýže s přehledem zorientovat?

Souboj se sladkokyselou příchutí

29.04.2015 | Testovali jsme, po kterých nakládaných okurkách můžete s klidem sáhnout a jaké nechat raději ležet v regále. Musíme předeslat, že celkově je kvalita okurek v láku vyhovující, ale výjimky se najdou i v souboji českých, slovenských a vietnamských okurek.

Znovín získal titul šampiona ve Francii

24.04.2015 | Znovín Znojmo získal titul šampiona ve vinařské soutěži Les Grands Concours du Monde ve Štrasburku. Kraloval v kategorii odrůdy Sylvánské zelené. Zlaté medaile vezou i další vinaři z Moravy.

Každý by měl mít svého včelaře

23.04.2015 | V roce 1958 jako člen žákovského včelařského kroužku vytočil svůj první kilogram medu a od té doby je nadšeným včelařem. Václav Kratochvil včelaří na jižní Moravě, obhospodařuje šedesát včelstev a v ZO ČSV Dambořice zastává funkci jednatele. Co vidí jako včelařovu noční můru? A proč je nutné vzít při nákupu medu rozum do hrsti?

Uvádění alergenů na obalech hodnotí pozitivně 75 % lidí

15.04.2015 | Dvě třetiny Čechů uvedly, že žádnou potravinovou alergii nemají, pouze pro každého desátého je informace důležitá kvůli jeho zdravotnímu stavu.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.